سوله یکی از سازه های فلزی است که هم اکنون ساختمان های بسیاری را به کمک ویژگی های آن اجرا می کنند . ساخت سوله در حال حاضر در کشور ما بسیار رواج پیدا کرده است .سوله در کل یک سازه فولادی است اما ممکن است در این بین با توجه به نوع ساختمان و فاکتور هایی که در این زمینه مد نظر هستند ، ترکیب فولاد و پروفیل مواد اولیه قطعات این سازه باشد .
سوله ها از قدیم الایام در کشور ما و خصوصا کشورهای اروپایی مورد استفاده بودند . ساخت سازه ها به کمک سوله میتواند کمک شایانی به افزایش استحکتام ساختمان نهایی و همچنین کاهش هزینه های ساخت شود .
زمانی که سازه مد نظر به کمک سوله ساخته میشود ، یک فنداسیون کلی برای ساختمان اجرا می شود که این فنداسیون ممکن است به صورت منفرد ، نواری یا گسترده باشد که بستگی به اقلیم ، خاک منطقه و وزن کلی سازه دارد . سپس ستون های سوله بر روی فنداسیون سوار می شوند که این کار توسط جرثقیل انجام می شود .
نهایتا سقف سوله بر روی دیوار ها اجرا می شود . سقف سوله نیر ستون بندی های خود را دارد و نهایتا توسط پوشش سقف سوله که از مصالخ مختلفی می باشد ( ورق گالوانیره ، ساندویچ پانل و … ) اجرا خواهد شد . دیوار پوشی سوله میتواند توسط آجر یا سفال باشد . عایق کاری نیز میتواند به راحتی در تمامی سوله ها اجرا شود .
از این جهت سوله را میتوان برای ساخت سازه هایی همچون سردخانه ، گلخانه ، مرغداری ، دامداری ، کارخانه و … استفاده کرد .
سوله های سبک
سوله ها نیز حتما همانند سایر سازه ها انواع مختلفی دارند . مشهور ترین نوع سوله ها ، سوله های سبک هستند که بازهم سوله های سبک در انواع مختلفی اجرا می شوند . از معروف ترین نوع سوله های سبک نیز میتوان به سوله های خرپایی ، سوله هایی لوله و همچنین سوله های آمریکایی ( UBM ) اشاره کرد .
هر کدام از انواع سوله های سبک ویژگی ها مشخصی دارند . سوله های UBM از سایر سازه ها سبک تر هستند و توسط ورق های نورد شده اجرا می شوند . این ورق ها وارد دستگاه شده و توسط قوس مشخص که طبق محاسبات سوله بدست آمده است ، ورق های قوس دار از دستگاه خارج شده و آماده نصب خواهند شد .
این نوع سوله ها به شکل نیم دایره هستند ( شبیه به قوطی نوشابه فلزی که نصف آن زیر زمین است ) . این سازه ها برای ساختمان های کوچک و متوسط مناسب هستند اما برای سازه های بزرگ زیاد توصیه نمی شود چرا که محدودیت در اجرای ارتفاع های بلند را دارند . سازه های یو بی ام در برابر زلزله های شدید و همچنین زمین لرزه های بزرگ مقاومت مناسبی دارند اما متاسفانه نمیتوان برای هر نوع سازه از این نوع سوله استفاده کرد .
نوع دوم در سوله های سبک ، سوله خرپایی است که سلطان ساخت سوله های بزرگ است و به کمک سازه های خرپایی میتوان هرنوع سوله را با هر ابعاد اجرا کرد . سوله های خرپایی محدودیت های اجرا در عرض دهانه و ارتفاع های بزرگ را از میان برداشته و شما میتوانید به راحتی سوله های بسیار بزرگ را به کمک این نوع سوله ها اجرا کنید . در این نوع از سوله ها ، هم ستون و هم سقف به روش خرپایی اجرا می شود . استحکام این نوع سازه ها بسیار بالا بوده و هزینه ساخت آنها نیز پایین است .
سوله های خرپایی را میتوان برای هر نوع سوله بدون محدودیت اجرا نمود اما یک سوله ساز با تجربه باید بر اساس نوع سازه تصمیم بگیرد که کدام نوع سوله را برای سازه انتخاب کرده و اجرا کند .
سوله های سبک در نوع سوم سازه های لوله هستند . در این نوع سوله ها به زبان ساده از لوله استفاده شده است . لوله های توخالی که وزن بسیار کمی دارند . برای سوله های کوچک میتوان از این نوع سوله ها به راحتی استفاده کرد . این نوع سازه ها در نوع پیشرفته خود تبدیل به سازه های خرپایی می شوند .
سوله های سنگین
سوله های سنگین نوع دوم سوله ها هستند . در بخش ابتدایی قسمت سوله های سبک را بررسی کردیم در این بخش به سازه های سنگین خواهیم پرداخت .
سازه های سنگین از نوع قدیمی سوله ها هستند و در اکثر سازه هایی که در سالیان پیش اجرا شده بودند از این نوع سوله ها استفاده شده است . در شهر خودتان اگر به سراغ سالن های ورزشی قدیمی بروید خواهید دید که این نوع سازه ها دقیقا توسط سوله های تیرورقی ساخته شدند .
تیر های ورقی که از زمین به سمت سقف امتداد دارند و به حالت یک مثلث قائم الزاویه امتداد دارند . اینها همان تیر های ورقی هستند که از چندین قسمت مختلف تشکیل شده است . اجزای کوچک و بزرگ که توسط مهندسی ساخت سازه ها ، و با توجه به اندازه سازه ، به هم متصل شده و یک سازه تیر ورق را تشکیل میدهند . این تیر های ورقی ستون های سازه هستند که بر روی فنداسیون سوار شده و نهایتا با پوشش سقف تبدیل به یک سوله می شوند .
سازه های سنگین ، وزن به مراتب بیشتری دارند ، و به این دلیل که تماما از فولاد ساخته شده ، هزینه بیشتری نیز دارند . اما باید توجه داشت که این نوع سوله ها با توجه به سوله های خرپایی و لوله ، نمیتوان گفت غیر قابل استفاده هستند ، چرا که این نوع سوله ها را میتوان با مهندسی دقیق به نحوی اجرا کرد که هزینه کمتری داشته باشد .
سوله های تیرورقی در حال حاضر نیز ساخته می شوند اما باید جهت انتخاب بهترین نوع سوله با سوله ساز متخصص مشورت نمود و تمامی کار را به کاردان سپرد .
ساخت سوله
ساخت سوله یکی از تخصص های بسیار ارزشمند است . در حال حاضر سوله ساز های زیادی در کشور وجود دارد که باید دقت کرد کدامیک از این مهندسین سوله ، با توجه به تخصص و دانش پروژه های نهایی را اجرا می کنند . یک سوله ساز زمانی در گام اول تخصص خود را نمایش خواهد داد که هنگام مشاوره تمامی جزئیات لازم در رابطه با محل ساخت و فاکتور هایی که شما مد نظر دارید را درخواست نموده و در این باره با توجه به فاکتورهای اخذ شده ، مشاوره های لازم را ارائه نماید .
همیشه اینگونه نیست که بتوان برای هر ساختمانی از سوله های خرپایی استفاده کرد . ممکن است برخی از سوله ها ( که شاید تخصص کافی ندارند ) برای تمامی سازه ها پیشنهاد ساخت سوله روش خرپایی را کنند در حالی که همانطور که بالاتر گفته شد ممکن است هزینه ساخت یک سازه کوچک حتی به روش تیر ورقی متناسب با هزیه اجرای سازه به روش خرپایی بوده و یا حتی کمتر از آن باشد .
ساخت سوله مراحل مختلفی دارد که از جمله مراحل اصلی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- مشاوره با توجه به فاکتورهای مدنظر و انتخاب نوع سوله
- طراحی سازه و همچنین نقشه کشی کل سازه
- ساخت فنداسیون ( همزمانی با ساخت قطعات سوله در کارخانه جهت افزایش سرعت ساخت سازه که سوله ساز های متخصص به این روش عمل می کنند )
- ساخت قطعات سازه در کارخانه که خود شامل چندین مرحله است
- رنگ آمیزی و اتمام کار قطعات و حمل با تریلی به محل نصب
- نصب سازه با توجه به طراحی انجام شده بر روی فنداسیون
- دیوار پوشی ، کف پوشی و نهایتا پوشش سقف سوله
اما مراحل ساخت سوله در حالت کلی شامل این موارد است ، در این بین مواردی نیز هستند که به دلیل تحصصی بودن از گفتن آنها امتنا شده است . در حال حاضر مجموعه های بسیاری در حال ساخت و ساز سازه های فلزی در کشور هستند .
کاربرد سوله
از تمامی موارد که بگذریم به موضوع کاربرد سوله خواهیم پرداخت . سازه هایی که تا این قسمت معرفی کردیم و از ویژگی ها آنها گفتیم همگی در دسته سازه های آهنی هستند . سوله ها دایره کاربرد بسیار بزرگی دارند و میتوان برای اکثر ساختمان ها از سوله استفاده کرد .
سوله ها را میتوان برای ساخت سازه های کارخانه ( سوله های صنعتی ) ، سازه های مرغداری ، سازه های دامداری ، سوله های سردخانه با عایق کاری بسیار با کیفیت ، کارخانه های پرورش آبزیان ، کمپ ها نظامی ، اردوگاه ها ، مجموعه های صحرایی ، بهداشت و بیمارستان های موقت و بسیاری دیگر از ساختمان ها اجرا کرد .
دیدگاهتان را بنویسید